Capital.ro: Capcana creditelor ieftine pentru locuinţe

O familie cu salarii medii are posibilitatea să cumpere astăzi o locuinţă fără a se îndatora mai mult de un sfert din venituri. Această atractivitate s-ar putea dovedi, pentru unii, fatală în contextul creşterii prognozate a dobânzilor.

Principalul pericol constă în faptul că îmbunătăţirea continuă a gradului de accesibilitate al locuinţelor împinge tot mai mulţi români cu venituri sub medie să se îndatoreze pentru a-şi îndeplini visurile. Creşterile salariale din ultimul an, coroborate cu dobânzile şi avansul minim specifice creditelor Prima Casă, au contribuit la această situaţie. Împrumuturile prin programul Prima Casă au ajuns să deţină o pondere de aproape 60% în totalul creditelor ipotecare acordate de bănci populaţiei. Îngrijorător este că 73% dintre românii cu credite ipotecare garantate de stat au venituri pe familie de sub 4.000 de lei, potrivit datelor fondului de garantare, care gestionează programul. Mai mult, 80% dintre beneficiarii Prima Casă au sub 35 de ani, o categorie vulnerabilă la şocuri economice.

„Persoanele cu venituri scăzute şi care sunt, cel mai probabil, şi mai expuse unui şoc de venit în cazul unei evoluţii economice adverse au şi gradele cele mai mari de îndatorare“, se arată într-o analiză despre rolul Prima Casă, publicată recent de economiştii Băncii Naţionale a României (BNR).

Citiți articolul în întregime aici.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *